Conduite d'élevage et relations homme-animal

Review of group housing and mixing of sows

Par 20 décembre 2020 février 23rd, 2021 Pas de commentaire

Type de document : Article de revue publié par EURCAW-Pigs

Auteurs : Antje Schubbert, Hans A.M. Spoolder, Lene J. Pedersen

Résumé en français (traduction) : Revue sur le logement en groupe et le regroupement des truies

Résumé en anglais (original) : Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs states that pregnant sows must be housed in groups from four weeks after service until one week before the expected time of farrowing. This review first describesthe species-specific social, feeding and exploratory behaviour of sows during pregnancy and their behavioural and physical needs for climate and resting comfort.The change from confinement into group-housing systems for pregnant sows is briefly addressed.By addressing the specific needs, four focusareas relevant for sow welfare,and accordingly relevant for inspections,were identified and highlighted: (1) mixing ofunfamiliar pigs, (2) competition for limited resources, (3) restrictive feeding and (4) climate and resting comfort. Mixing of unfamiliar pigs leads to agonistic behaviour to establish social relationships; the impact of mixing time, group management and space allowance on welfare aspects such as stress and healthis described. Living in groups is associated with competition for limited resources, especially for food. The level of aggression related to this competitiondepends on the way food is delivered. The lack of satiety due to restrictivefeedingof pregnant sows is a main welfare issuethat may lead to “distress” and the development of stereotypies. Finally, it is also important to focus on climate and resting comfort, in particular on heat stressin pregnant sows and the importance to lose heat during high ambient temperatures (and humidity). The contraindication of losing heat on floors and the adverse effect of prolonged lying times on hard floors on sow’s welfareis also discussed. For each of these focus areas, the review suggests animal-based indicators thatinspectors can useto monitor the welfare of group-housed sows. Furthermore, suggestions for improving the welfare situation of group-housed sowsare given: minimizing aggression during mixing or in competition for resources, supply of dietary fibre (diets) or roughage to satiate sows, and cooling strategies for group-housed sows, which can be combined with comfortable resting areas. The review concludes with citing the legal requirements relevant to the focus areas.

Revue ayant fait l’objet d’une actualité sur le site EURCAW-Pigs le 28 janvier 2021 : Indicators to monitor the welfare of group-housed sows

mbre 2008 établissant les normes minimales relatives à la protection des porcs stipule que les truies gestantes doivent être logées en groupes à partir de quatre semaines après la saillie jusqu’à une semaine avant la date prévue de mise bas. Cette étude décrit tout d’abord le comportement social, alimentaire et exploratoire des truies pendant la gestation, ainsi que leurs besoins comportementaux et physiques en matière de conditions d’ambiance et de confort au repos. Le passage du confinement aux systèmes d’hébergement en groupes pour les truies gestantes est brièvement abordé. En abordant les besoins spécifiques, quatre domaines d’intervention pertinents pour le bien-être des truies, et donc pertinents pour les inspections, ont été identifiés et mis en évidence : (1) le regroupement de porcs non familiers, (2) la concurrence pour des ressources limitées, (3) l’alimentation restrictive et (4) les conditions d’ambiance et le confort au repos. Le mélange de porcs non familiers entraîne un comportement agonistique pour établir des relations sociales ; l’impact du moment du regroupement, de la gestion du groupe et de l’espace alloué sur les aspects de bien-être tels que le stress et la santé est décrit.  La vie en groupe est associée à une compétition pour des ressources limitées, en particulier pour la nourriture. Le niveau d’agressivité lié à cette compétition dépend de la manière dont la nourriture est distribuée. Le manque de satiété dû à l’alimentation restrictive des truies gestantes est un des principaux problèmes de bien-être qui peut conduire à la « détresse » et au développement de stéréotypes.  Enfin, il est également important de se concentrer sur le climat et le confort au repos, en particulier sur le stress thermique des truies gestantes et l’importance de perdre de la chaleur lorsque les températures ambiantes (et l’humidité) sont élevées. La contre-indication de la perte de chaleur sur les sols et l’effet négatif sur le bien-être des truies des temps de repos prolongés sur des sols durs sont également abordés.  Pour chacun de ces domaines, l’étude propose des indicateurs basés sur les animaux que les inspecteurs peuvent utiliser pour surveiller le bien-être des truies logées en groupe. En outre, des suggestions sont faites pour améliorer le bien-être des truies logées en groupe : réduction des agressions lors du regroupement ou de la compétition pour les ressources, apport de fibres alimentaires (régimes) ou de fourrage grossier pour rassasier les truies, et stratégies de climatisation pour les truies logées en groupe, qui peuvent être combinées avec des aires de repos confortables. La revue se termine en mentionnant les exigences légales pertinentes pour les zones d’intérêt.

Résumé en anglais (original) : Council Directive 2008/120/EC of 18 December 2008 laying down minimum standards for the protection of pigs states that pregnant sows must be housed in groups from four weeks after service until one week before the expected time of farrowing. This review first describesthe species-specific social, feeding and exploratory behaviour of sows during pregnancy and their behavioural and physical needs for climate and resting comfort.The change from confinement into group-housing systems for pregnant sows is briefly addressed.By addressing the specific needs, four focusareas relevant for sow welfare,and accordingly relevant for inspections,were identified and highlighted: (1) mixing ofunfamiliar pigs, (2) competition for limited resources, (3)  restrictive  feeding and (4) climate and resting comfort. Mixing  of unfamiliar pigs leads  to agonistic  behaviour to  establish  social  relationships;  the impact  of  mixing  time,  group management  and  space  allowance  on  welfare  aspects  such  as  stress  and  healthis  described. Living  in groups is associated with competition for limited resources, especially for food. The level of aggression related to this competitiondepends on the way food is delivered. The  lack  of satiety due  to restrictivefeedingof  pregnant  sows is  a  main  welfare issuethat  may  lead  to “distress” and the development of stereotypies.  Finally,  it  is  also  important  to  focus on climate  and  resting comfort,  in  particular on heat stressin  pregnant  sows  and  the  importance  to  lose  heat  during  high  ambient  temperatures  (and humidity). The contraindication of losing heat on floors and the adverse effect of prolonged lying times on hard floors on sow’s welfareis also discussed.  For  each of  these focus  areas,  the  review  suggests animal-based   indicators thatinspectors   can   useto monitor   the  welfare of   group-housed   sows. Furthermore, suggestions for improving the welfare situation of group-housed sowsare given: minimizing aggression  during mixing  or  in  competition  for  resources, supply  of  dietary  fibre  (diets)  or  roughage  to satiate  sows,  and  cooling  strategies  for  group-housed  sows,  which  can  be  combined  with  comfortable resting areas. The review concludes with citing the legal requirements relevant to the focus areas.

Revue ayant fait l’objet d’une actualité sur le site EURCAW-Pigs le 28 janvier 2021 : Indicators to monitor the welfare of group-housed sows

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Extrait du site de l’EURCAW-Pigs